manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen het domein fysiotherapie.
Een manueel therapeut heeft na een studie fysiotherapie een 3-jarige opleiding voor manueel therapeut gevolgd. Hij heeft extra kennis opgedaan van de nek en rug – twee gebieden waar zich de meeste lichamelijke klachten voordoen.
De manueel therapeut weet wat de beste behandeling is voor mensen met nek- en rugklachten, met hoofdpijn en duizeligheid.

Een manuele therapie behandeling bestaat meestal uit twee delen.
Na een onderzoek worden de gewrichten van de wervelkolom losgemaakt, gemanipuleerd of gemobiliseerd.
Daarna volgen specifieke oefeningen om de omliggende spieren te versterken. De spieren zorgen voor de stabiliteit van de wervels of gewrichten. Als zij goed functioneren wordt herhaling van de klachten voorkomen.

Het manipuleren van de wervels van de wervelkolom wordt ook wel ‘kraken’ genoemd. Heeft u angst voor ‘kraken’, dan is er ook behandeling mogelijk volgens het Mulligan concept. Ook heeft u de mogelijkheid om een afspraak manuele therapie te maken bij Alexandra om de gewrichten te mobiliseren in plaats van te manipuleren.

Heeft u vragen over manuele therapie of wilt u een afspraak maken met een manueel therapeut? Dan kunt u contact opnemen met Joost of Alexandra.